Friday 16 March 2012

Dupa aproape 3 ani, R. Moldova pune capat crizei politice. Nicolae Timofti a fost ales presedinte

stirileprotv.ro Nicolae Timofti, pana in prezent presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost ales cu votul a 62 de deputati, in conditiile in care avea nevoie de voturile a 61 din totalul de 101 membri ai Parlamentului moldovean.

Republica Moldova pune astfel capat unei crize politice care dureaza de aproape trei ani, timp in care tara a fost condusa de un presedinte interimar.

”Pentru mine este o adevarata onoare sa ma aflu astazi in fata Dvs. Eu nu am facut niciodata politica si nici nu voi face in viitor, de aceea discursul meu va fi unul nu poltic, ci cetatenesc”. Astfel si-a inceput discursul Nicolae Timofti in Parlamentul Republicii Moldova, conform Pro TV Chisinau.

 ”Pe mine ca cetatean ma doare ca tara mea nu are un presedinte de mai bine de doi ani. Nu exista cetatean care sa nu-si doreasca stabilitate in tara. Republica Moldova a ajuns la o raspantie si trebuie sa aleaga daca va merge spre haos sau spre stabilitate. Chiar si dupa 20 de ani de independenta, Republica Moldova se confrunta cu grave probleme sociale si economice. Este foarte important ca reformele sociale si economice, cele pe calea integrarii europene sa-si gaseasca o continuitate. Tara noastra este divizata, este nevoie de o idee care sa uneasca oamenii, iar aceasta idee este integrarea europeana. Oamenii trebuie sa inteleaga ca UE este un spatiu de valori si bunastare si ca ei merita sa fie acolo. Astazi sunt forte care incearca sa discrediteze aceasta idee. Datoria mea va fi sa explic cetatenilor importanta integrarii”, a continuat Timofti.

„Am fost intrebat care este viziunea mea despre politica externa a tarii. Am raspuns ca tarile mari fac o politica mare, iar tarile mici sunt condamnate sa faca o politica desteapta. Anume o astfel de politica a dus Moldova in ultimii ani. Unica varianta de solutionare a conflictului transnistrean este calea pasnica. Chiar daca s-a lucrat mult in acest domeniu, RM ramane un stat divizat, un stat care nu-si poate controla tot teritoriul. Urmeaza sa fie asigurat statutul de neutralitate a Moldovei, pentru a nu permite ca o armata sa se afle pe teritoriul tarii. Voi incerca sa fiu un mediator, iar toata energia mi-o voi dedica pentru ca ramurile din tara noastra sa conlucreze eficient. Chiar si pentru un necunoscator este clar ca relatiile dintre putere si opozitie nu sunt satisfacatoare. imi propun sa fiu un mediator intre aceste doua forte. De asemenea, consider necesitatea aprobarii unui cadru legislativ pentru opozitiei, definirea statului opozitiei in general”, a punctat candidatul.

”S-a vorbit mult despre Constitutie si ca ar trebui modificata, are imperfectiuni. Daca o sa ajung garantul acestei Constitutii, tin sa ma expun la acest subiect. Voi asigura eficientizarea cadrului constitutional, pentru ca acesta sa duca la armonizare si stabilitate. Sunt perfect constient ca vin la carma unei tari sarace. Apreciez volumul de munca ce s-a depus pentru diminuarea ratei saraciei. Aceasta rata a scazut, dar saracia este atat de mare, ca rezultatele pozitive se pierd. Eu stiu ca exista un risc, dar eu imi asum acest risc. Asa sa ne ajute Dumnezeu!”, a spus Timofti.

Parlamentarii de la Chisinau au inceput astazi votul pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova, singurul candidat inscris in cursa fiind magistratul Nicolae Timofti. Procedura de votare s-a desfasurat in holul Parlamentului, unde a fost amenajata o cabina. Buletinul de vot a fost reprezentat de o foaie A5. Pe fata buletinului era imprimata stema statului si numele candidatului Nicolae Timofti.

Cel care vota impotriva lui Nicolae Timofti trebuia sa sterga cu pixul numele candidatului de pe buletinul de vot. Dupa incheierea procedurii de vot, comisia speciala a sigilat urna si a numarat buletinele de vot in sala de conferinte a Parlamentului.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii Nicolae Timofti a primit asigurari in timpul sedintei Legislativului ca va fi votat de 62 de deputati.

Fostul ministru de Interne Victor Catana a declarat vineri ca in fata Palatului Republicii (Parlamentul, n.r.) se afla o mie de veterani ai razboaielor din Transnistria si Afganistan, care vor servi ca scut in cazul unor tulburari in timpul votului din Parlament pentru alegerea presedintelui, transmite Info-Prim Neo.

Singurul candidat in scrutinul de vineri pentru postul de presedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a vorbit despre solutionarea pe cale pasnica a conflictului transnistrean si despre asigurarea statutului de neutralitate al tarii, in discursul sau din Parlament, relateaza PRO TV Chisinau.

"Unica varianta de solutionare a conflictului transnistrean este calea pasnica. Chiar daca s-a lucrat mult in acest domeniu, Republica Moldova ramane un stat divizat, un stat care nu-si poate controla tot teritoriul", a declarat Timofti. "Urmeaza sa fie asigurat statutul de neutralitate a Moldovei, pentru a nu permite ca o armata sa se afle pe teritoriul tarii", a adaugat magistratul.

"Am fost intrebat care este viziunea mea despre politica externa a tarii. Am raspuns ca tarile mari fac o politica mare, iar tarile mici sunt condamnate sa faca o politica desteapta. O astfel de politica a dus Moldova in ultimii ani", a apreciat candidatul.

"Voi incerca sa fiu un mediator, iar toata energia mi-o voi dedica pentru ca ramurile din tara noastra sa conlucreze eficient", a mai afirmat el. "Chiar si pentru un necunoscator este clar ca relatiile dintre putere si opozitie nu sunt satisfacatoare. Imi propun sa fiu un mediator intre aceste doua forte. De asemenea, consider necesara aprobarea unui cadru legislativ pentru opozitie, definirea statului opozitiei in general".

"Sunt perfect constient ca vin la carma unei tari sarace. Apreciez volumul de munca ce s-a depus pentru diminuarea ratei saraciei. Aceasta rata a scazut, dar saracia este atat de mare, ca rezultatele pozitive se pierd", a subliniat Timofti in discursul sau.

"S-a vorbit mult despre Constitutie si ca ar trebui modificata, are imperfectiuni. Daca o sa ajung garantul acestei Constitutii, tin sa ma expun pe acest subiect. Voi asigura eficientizarea cadrului constitutional, pentru ca acesta sa duca la armonizare si stabilitate", a mai spus el.

Anterior, deputatii comunisti Artur Resetnicov, Sergiu Sirbu si Ina Supac au venit la Parlament pentru a supraveghea procedura de alegere. Acestia spun ca scrutinul ar putea fi fraudat.

Liliana Palihovici, Alexandru Tanase, Vlad Filat si Calin Vieru

Presedintele Republicii Moldova se alege cu voturile a 61 de deputati din totalul de 101 care formeaza Legislativul. Deputatii grupului Partidului Comunistilor au spus ca vor boicota alegerile pentru ca le considera nelegitime.

Pentru ca alegerile sa fie considerate valide, la ele trebuiau sa participe cel putin 61 de deputati. Daca presedintele este ales si Curtea Constitutionala valideaza rezultatele, seful statului isi depune juramantul in fata Parlamentului si a Curtii Constitutionale in cel mult 45 de zile dupa alegeri. Mandatul este de patru ani. Daca presedintele nu este ales, dar alegerile sunt considerate valide, va fi organizat un scrutin repetat.

Cine este Nicolae Timofti

Nicolae Timofti

Nicolae Timofti este nascut la 22 decembrie 1948 in satul Ciutulesti, raionul Soroca, si a urmat facultatea de drept a Universitatii de stat din R.Moldova (1967-1972).

In perioada 1974-1976 el a lucrat in calitate de consultant superior la Ministerul Justitiei, iar la 11 aprilie 1976 a fost ales judecator in fostul raion Frunze, de unde a fost transferat in 1980 ca judecator la Judecatoria Suprema. In iunie 1990, Timofti a fost ales vicepresedinte al Judecatoriei Supreme. Dupa reformarea sistemului judecatoresc, in 1996, el a fost numit presedintele Curtii de Apel, functie din care a fost destituit in decembrie 2001. Din 1996 si pana in prezent, el este presedinte al Asociatiei Judecatorilor din R.Moldova.

Nicolae Timofti este cunoscut ca o persoana cu viziuni progresiste, proeuropene si care pledeaza pentru o societate bazata principii democratice. El este casatorit si are trei copii.

No comments:

Post a Comment