Thursday 1 March 2012

Calculatoarele si riscurile de sanatate

Stim bine cu totii ca uzul prelungit al calculatorului nu ne face bine. Calculatoarele emit radiatii, predispun la sedentarism si multe altele, dar uzul calculatorului a ajuns o parte fireasca din viata noastra, multi dintre noi muncind multe ori pe zi in fata monitorului. Totusi, nu trebuie sa credem ca munca la calculator e periculoasa in sine- aceste masinarii sunt optimizate si construite pentru folosire indelunga, iar problemele apar de multe ori din cauza neadaptarii corecte la conditiile de munca. De exemplu, nu calculatorul e de vina, direct, pentru durerile de spate, ci modul incorect in care stam pe scaun. Putina atentie poate sa rezolve aproape orice problema legata de folosirea computerului, iar problemele mai grave sunt de obicei tratabile relativ usor.

 

Adesea, problemele de disconfort apar dupa multe, multe ore de folosire a calculatorului, asa ca indicat e sa luati o pauza o data la cateva ore, ofering organismului sansa de a se dezmorti putin. Un computer, indiferent ca e nou sau e un calculator second hand, e totusi o masinarie care necesita input si atentie continue, iar ochii si mainile dumneavoastra vor obosi, natural, dupa o vreme. Orice tip de activitate repetitiva poate fi neplacuta pentru maini si ochi, dar cu pauze bine alese si exercitii scurte de stretching intre reprizele de munca, efectele negative pot fi combatute relativ usor. De asemenea, mainile si picioarele tind sa amorteasca daca nu sunt folosite pentru miscare, astfel putand experimenta o stare paradoxala: in timp ce degetele si antebratul sunt tensionate si chiar imflamate dupa mult scris, umerii si picioarele pot fi amortite, ca dupa o calatorie prea lunga cu trenul. Exista scaune speciale pentru cei care petrec mult timp la calculator, scaune care vor asigura o pozitie corecta a spatelui, unele avand chiar extensii pentru picioare si masaj al talpilor.

 

O alta sursa de neplacere cand vine vorba de folosirea calculatorului o reprezinta dispozitivele periferice neadecvate, adica mouse-ul si tastatura. Multe dintre aceste unelte nu sunt optimizate pentru uz pe intreaga durata a zilei, provocand, dupa un anumit timp, dureri si neplaceri. Aceasta problema poate fi rezolvata foarte simplu, folosind tastaturi anti RSI, evitand astfel presiunea pusa asupra muschilor si oaselor din antebrat. Aceste tastaturi pot fi cumparate din orice magazin de calculatoare sh, dar multi utilizatori ignora acest lucru, cauzandu-si singuri probleme pe termen lung. Apoi, cand vine vorba de mouse, e foarte important ca sensilibitatea acestuia sa fie bine ajustata, astfel incat folosirea cursorului sa fie lina si naturala. Un mouse necalibrat poate provoca miscari bruste si dureri musculare.

 

Dar poate cea mai clara sursa de neplaceri e un monitor prost ajustat sau cu radiatii mari. Cu cat un monitor are o rezolutie si o rata de refresh mai mici, cu atat va produce mai multe neplaceri. Rezolutia mai mica, dar mai ales rata de refresh scazuta, cauzeaza neplaceri la citirea textului, necesitand mult mai multa focalizare din partea utilizatorului. De asemenea, monitoarele mai vechi pot avea un nivel de radiatii destul de ridicat, efectele pe termen lung implicand roseata ochilor, lacrimare, usturimi si “vedere dubla”. In acest caz, cel mai simplu lucru pe care-l puteti face e sa alegeti un monitor ceva mai nou, cu radiatii joase si o rata de refresh de cel putin 65, iar daca rezolutia nativa e de cel putin 1366 x 768 pixeli, cu atat mai bine, experienta cititului va fi mai placuta si comoda.     


calculatoare sh, calculatoare sh

No comments:

Post a Comment